måndag 6 december 2010

Deltagande på "kommundag"

Måndag den 22 november var det en stor sammandragning av arbetsledare, rektorer m.fl. på Folkets Hus i Strömsund. Vi som sitter som fackliga representanter i CSG, centrala samverkansgruppen, var också inbjudna. På dagordningen fanns bl.a. diskussioner kopplade till det PersonalPolitiska Programmet (PPP), med ex värdegrundsfrågor, ledarskap, lön, etik, policy, integration m.m.
Jag gick bl.a och satte mig i gruppen som diskuterade ledarskap, kändes som intressanta diskussioner för mig att dels lyssna på, men också förstås vara med i eftersom detta med ett gott ledarskap är en JÄTTEVIKTIG fråga för oss i skolan, eller hur!?
Anders Andersson, vår kommunchef, tog också upp ett intressant spörsmål (som jag tyckte var väldans aktuellt utifrån en artikel som var i senaste Skolvärlden, ni läste väl den?) om meddelandefrihet:
Får man tycka vad som helst? Ja, i princip så får man ju det
Får man säga vad som helst? Ja i viss mån, vi har ju meddelandefrihet. Men i sin yrkesroll så företräder man ju oftast någon, i vårt fall kommunen. Det får ju ex inte strida mot sekretessen eller innebära kränkning eller hot för att ge några exempel.
Får man göra vad man vill? Ja, så länge det är lagligt samt enligt de regler som finns där man bor, jobbar osv.
Kontakter med media kom också upp och där finns det två delar. I vissa frågor har man i ex en organisation, i politiken, i en förening eller i kommunen utsett en talesman att föra talan. Utöver den delen har man kan man säga två vägar att gå om jag blir kontaktad av ex en journalist. Jag kan välja att svara vilket jag har min fulla rätt att göra (det tunga kan vara att man inte alltid vet hur media väljer att presentera våra svar....) Man kan också välja att inte svara utan i stället hänvisa ex till kommunen eller sin chef.

En kort sammanfattning av dagen
Kerstin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar